Den gennemsnitlige levealder i Rusland er med 71 år betydelig kortere end de 75-77 år, som indbyggerne i de fleste andre central- og østeuropæiske lande kan forvente at leve i. Men allerværst ser det ud for de russiske mænd, som i snit dør allerede i en alder af 65. Altså inden at danskere går på pension.
Og så går det endda fremad. Levealderen er nemlig steget med omkring 5 år for både russiske mænd og kvinder siden årtusindskiftet, fremgår det af tal fra nyhedsbureauet Bloomberg og Verdensbanken.
Årsagen er ikke manglende penge. Der blev brugt DKK 6000 pr. indbygger på det russiske sundhedsvæsen. Det er langt mindre end i Vesten, men det er næsten dobbelt så meget som i f.eks. Hviderusland og Kasakhstan.
Synderen skal snarere søges i, at de russiske hospitaler, klinikker og læger er de næstmest ineffektive blandt 55 større lande. Kun Brasilien formår at formøble flere penge i sundhedsvæsenet.
Bag den dårlige russiske placering gemmer der sig en kraftig centralisering. Fra 2005 til 2013 blev 90 pct. af landet distriktshospitaler og 60 pct. af landet sundhedsklinikker lukket ned til fordel for større enheder. Resultatet er ifølge artiklen, at tusindvis af landsbyer og mindre provinsbyer har mistet deres læge.
Siden 2014 er dødeligheden steget i Rusland. Det skyldes netop fraværet af sundhedsydelser i store dele af landet, mener Aleksander Saverskij fra Sammenslutningen til Patienternes Forsvar i Rusland.