SOCIAL, SUNDHED, ØKONOMI, HOSPITALER, KORRUPTION

Penge under bordet for at få en blodprøve

Flag 25-06-16 ~2 minutters læsning · 220 ord

De russiske læger er så gennemkorrupte, at det nærmest er umuligt blot at få taget en blodprøve, uden at du først har betalt penge under bordet.

Baggrunden er bl.a., at de russiske læger ofte kun får ca. DKK 3000-4000 om måneden. Så et lille «tilskud» fra patienterne falder på et tørt sted. Dertil kommer, at Rusland de seneste år har skåret personalet på sygehusene med næsten 100.000 medarbejdere. Så til gengæld for den lave løn skal lægerne løbe stærkere end før…

Så selv om sygehus-behandling i princippet er gratis i Rusland, så er der i allerhøjeste grad penge i spil mellem læger og patienter. Og sådan vil det blive ved med at være, så længe risikoen for at blive taget kun er 1 til 10.000, som Georgij Satarov, politolog og forsker i russisk korruption formulerer det.

Nedskæringerne og det medfølgende arbejdspres var måske også det, der spillede ind, da det forleden slog klik for lægen Ilja Zelendinov fra Belgorod i det sydlige Rusland. Lægen greb resolut ind, da en patient med nøgen overkrop havde generet en sygeplejerske. Desværre var indgrebet ifølge overvågningskameraet så resolut, at lægen stak patienten en knytnæve. Ulykkeligvis ramte den så hårdt og uheldigt, at patienten faldt til jorden og døde af slaget. Så nu står den sydrussiske læge tiltalt for uagtsomt manddrab, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: