FORBRUG, STATISTIK

Over 10.000 om året dør på grund af alkoholforgiftning

Flag 01-02-17 ~2 minutters læsning · 266 ord

Forgiftet alkohol er den helt store dræber i Rusland. Hvert år dør mere end 10.000 russere af forgiftning på grund af billige efterligninger af vodka.

Senest omkom 75 personer i den sibiriske by Irkutsk, fordi de i deres iver efter at få alkohol havde drukket badeolie med metanol, som også kaldes træsprit. Men det sker hele tiden. Det russiske sundhedsministerium vurderer, at der fra 2012 til 2014 er død 156.201 russere på grund af alkoholforgiftning, og at de 41.961 af dem døde. Det svarer til 14.000 om året - eller knap 300 om ugen.

Problemet er, at en halv liter lovlig vodka koster DKK 20. Men det er alt for dyrt for de ca. 20 mio. russere, der lever under det officielle eksistensminimum i Rusland. Derfor køber de fattigste sig til rusen med alternativer som badeolie og eau de cologne, der kan fås for DKK 7. Og efterspørgslen efter den billige brandert vokser 20 pct. om året, skriver den russiske avis Novaja Gazeta.

Russerne drikker dog ikke kun forgiftet alkohol. I alt bliver det ifølge de officielle tal til 15 liter ren alkohol om året pr. person. Men heri er ikke medregnet salget på det sorte marked, som ifølge parlamentsmedlem Dmitrij Saveljev er lge så stort som det legale marked.

Alkohol spiller en rolle ved 30 pct. af alle dødsfald i Rusland. Dermed er russerne det folk i verden, som mister flest borgere på grund af alkohol. Dødsfaldene slår især igennem hos mændene, som kun bliver 65 år i gennemsnit. Hver fjerde russiske mand dør, inden han når at blive 55 år, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: