GENERELLE, FORHOLD, STATISTIK

15 mio. russere er udvandret siden sovjetstatens fald

Flag 23-10-16 ~2 minutters læsning · 223 ord

De officielle tal går ud på, at 4,5 mio. indbyggere har forladt Rusland, siden Sovjetunionen brød sammen i 1991. Men tallet er reelt 3-4 gange højere, altså omkring 15 mio., lyder konklusionen i en rapport, som forskerne Aleksander Grebenjuk og Olga Vorobjenva har lavet.

Affolkningen af Rusland har ikke blot karakter af en flugt. Der er ifølge rapporten mere og mere tale om en hjerneflugt, idet antallet af højtuddannede udvandrere er steget kraftigt de senere år. Det er især yngre familier fra Moskva, Skt. Petersborg og fra andre store russiske byer, der forlader deres hjemland. En anden stor gruppe er liberalt indstillede, som har fået nok af præsident Putin.

Fælles for alle de russere, der tager flugten, er, at de havner i vesten. Dette er i direkte modstrid med den patriotisme og den verbale krig mod vesten, som længe har præget Rusland. Men fakta er, at den russiske elite længe har handlet helt modsat. Dette er sket ved at investere stort i vesten, købe luksuslejligheer i vesten, sende børnene på uddannelse i vesten og lade sig behandle på vestlige klinikker.

Der er et stort ønske om at skaffe sig en «sikker landingsplads» i udlandet, og dette ønske er ikke længere blot udbredt i den russiske elite. Det er ved at antage «massekarakter», fremgår det ifølge artiklen af Aleksander Grebenjuk og Olga Vorobjenvas rapport.

Skribentmail: