Ud til Østersøen ligger en millionby, der ikke en gang er hovedstad, men som er større end alle Østersøens hovedstæder tilsammen. Og så vokser den tilmed ud over alle bredder i disse år.
Byen er Skt. Petersborg, som i 2016 rummer 5,2 mio. indbyggere. Men allerede om 14 år vil den være vokset med, hvad der svarer til et styk af de nævnte hovedstæder. I 2030 vil storbyen nemlig tælle 6,2 mio. indbyggere, vurderer den russiske byplan-institution Genplan.
Den tidligere russiske hovedstad og hovedby for zaren har været gennem mange op- og nedture gennem historien. Da tyskerne begyndte belejringen af byen under 2. verdenskrig, havde den 3 mio. indbyggere. Da krigen sluttede, havde den ene million mistet livet, og byen genvandt først sin størrelse i 1960’erne. Sovjetunionens kollaps i 1980’erne og 1990’erne kostede også indbyggere, men siden byen i 1991 skiftede navn fra Leningrad til Skt. Petersborg er det kun gået én vej: Fremad.
Den voldsomme vækst i den gamle zar-by skyldes først og fremmest, at der fødes flere børn end tidligere, og at indbyggerne lever længere. Alene børnetallet ventes at stige med 40 pct. i løbet af det næste årti. Dertil kommer en stor indvandring fra andre dele af Rusland og de tidligere sovjetrepublikker.
Bagsiden af det lille væksteventyr er, at Skt. Petersborg ikke kan følge med rent boligmæssigt. Mange hundrede tusinder af mennesker bor f.eks. stadig i de såkaldte «kommunalki», som er lejligheder, hvor 3-4 familier lever sammen og deler både køkken og bad. I 2011 talte bystyret i millionbyen op, at 660.000 af byens beboere - igen det meste af en Østersø-hovedstad - havde bopæl i over 100.000 fælleslejligheder, fremgår det af artiklen.