Det er ikke længere muligt at gå på det verdensomspændende erhvervs-netværk LinkedIn, hvis du bor eller befinder dig i Rusland. Roskomnadzor, det statslige agentur til overvågning af internettet og telebranchen, har spærret af for webstedet, og dermed er 6 mio. brugere fra Rusland afskåret fra at logge ind på deres profil eller læse andres.
Baggrunden er, at LinkedIn ikke vil bøje sig for russisk lov, som går ud på, at alle data skal ligge på servere, som står fysisk i Rusland. Loven skal ifølge myndighederne beskytte russiske brugere mod misbrug, mens kritikere mener, at loven er lavet for, at den russiske efterretningstjeneste lettere kan «kikke med».
Nedlukningen er dog langt fra en enlig svale. De russiske myndigheder har i forvejen valgt at blokere 10.000 websteder, oplyser RosComSvoboda, som er en organisation, der kæmper imod censur på internettet.
Den russiske regering har i forvejen stor indflydelse på både de trykte og de elektroniske medier. Derfor er internettet stort set den eneste tilbageværende tilholdssted for landets opposition. Derfor frygter samme opposition, at blokeringen af LinkedIn kan være første skridt til en lukning af websteder, hvor oppositionen fortsat kan komme til orde.
Allerede i 2015 - altså inden indgrebet mod LinkedIn - nedgraderede tænketanken Freedom House Ruslands status fra «delvist frit» til «ufrit», og på Ranglisten for 2016 ligger Rusland nu under lande som Hviderusland og Tyrkiet. Rusland praktiserer dog ikke udstrakt censur på nettet, sådan som det er tilfældet i Kina. Men det går den gale vej for russernes frihedsrettigheder. Bl.a. sættes brugere af sociale medier i fængsel, mens online aktivister bekæmpes med vold og cyberangreb, oplyser Freedom House i en rapport.
Russerne selv går i øvrigt ikke voldsomt op i frihed på internettet. 60 pct. støtter internetcensur i en eller anden form, mens 25 pct. af russerne er imod. Det fremgår ifølge artiklen af en undersøgelse fra det uafhængige Levada Institut.