INVESTERING, KØB, SALG, LANDEJENDOMME, VINGÅRDE

Landbrugs-projekter giver underskud

Flag 02-10-10 ~2 minutters læsning · 238 ord

Selv om prisen på jord ofte ligger på cirka 110 af de danske priser, så har 7 ud af 11 af de store danske landbrugs-projekter i Østeuropa givet underskud, når resultaterne for 2008 og 2009 lægges sammen. Det er tilfældet for selskaberne CM Agropol (Polen), Agripo (Rusland), Romania Farm Invest (Rumænien), Danrus Agro (Rusland), Donau Agro (Slovakiet), Ukraine Invest/Axzon (Ukraine) og FirstFarms (Slovakiet og Rumænien).

Størst har underskuddene de to år været i FirstFarms (DKK 59 mio.) og i CM Agropol (DKK 52 mio.).

På tredjepladsen følger Agripos svinefarm cirka 100 km fra Moskva med et samlet underskud for 2008 og 2009 på DKK 38 mio. Forklaringen er, at farmen blev ramt af sygdom, som udryddede en stor del af besætningen. Selskabet valgte herefter at droppe driften på stedet og forpagte bygningerne og jorden ud til russere, og nu håber folkene bag selskabet i stedet, at de med tiden kan tjene lidt penge hjem på værdien af bygningerne og jorden.

I den ande af skalaen gav selskabet Polen Invest, som blandt andet omfatter den store polske farm Poldanor, et samlet overskud i 2008 og 2009 (DKK 25 mio). Det samme gælder Slovakia Invest (Slovakiet - DKK 28 mio.), Jantzen Development (Tjekkiet, Slovakiet og Rumænien - DKK 58 mio.) samt Russian Pig Meat (Rusland - 15 mio.).

Alt i alt har danske landmænd i løbet af få år investeret DKK 3 mia. i østeuropæiske landbrug, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: